mandag 16. januar 2017

Om konsertfotografering

Det er mange som ønsker å ta bilder på konserter, og ganske ofte blir ikke bildene slik man håpet. Dette kan det være mange grunner til, og jeg skal her gå gjennom noen av disse og samtidig gi noen tips om hva man kan gjøre for å bedre resultatet. Det er her verd å merke seg at fotografering med blits stort sett alltid er forbundt på konserter.

 
Dette bildet gir en ganske go representasjon av problemene man vil møte - nemlig lys. Eller pfte snarere mangelen på akkurat det. Eller lys med vanskelige farger, som bare rødt, for eksempel.






Bildet over er fra en konsert med Cêsh fra Rockeklubben i Porsgrunn (RIP). Nå har klubben fikset ganske mye opp på lyssettingen, som var ekstremt utfordrende. Den er nå mye bedre, bl.a har de kvittet seg med overveiende rødt lys. Og hva er så problemet med stort sett bare rødt lys?

Med bare rødt lys blir kontrastene borte, bildene blir i utgangspunktet tilsynelatende ubrukelige. Og som fargebilder vil de ofte være det, nettopp av ovennevnte grunner. Den eneste måten man kan redde bildene på da (uten ekstremt mye kunnskap og tidsforbruk) er å gjøre om bildene til sort/hvitt. Men her er det også verd å merke seg at det er enkelte ting man bør passe på.

Problemet er altså rødfargen som "dreper" kontrastene, og dermed er det hvordan de røde fargene gjøres om til sort/hvitt som er tingen å jobbe med.

De aller fleste som arbeider med bilder i våre dager bruker programvare som Photoshop Lightroom og Photoshop, og mange av oss har også ekstra programvare, såkalte "Plug-Ins" til disse for å ta seg av spesielle oppgaver.

Skal man arbeode med sort/hvitt vil jeg anbefale alle å hente ned Google NIK Sopftware. Dette enormt bra filtersettet kostet en hel del tidligere, men det kan nå lastes ned gratis fra Google. Gå til Google Nik Collection og last ned priogrammene. Dette er noen av de beste i sitt slag, og det som er interessant i denne sammenhengen er først og fremst Silver Efex Pro, som er et av verdens beste programmer til å konvertere fargebilder over til sort/hvitt.

 


 Man kan gjøre mye i Lightroom og Photoshop, fortrinnsvis å trekke ned fargeintensiteten for de røde fargene, men Silver Efex Pro er helt suverent til å gjøre dette arbeidet.

Programmet kommer med en lang rekke "presets" - alts ferdige innstillinger man kan bruke som et utgangspunkt, og du kan lage dine egne og ta vare på dem til neste gang om du ønsker.






Hva om man VIL ha farger?

I noen tilfeller vil man jo ha farger, og er det bra lys er jo ikke det noe problem. Og som nevnt går det an å fikse bilder selv om lyset er vanskelig. Men dette er da mert tidkrevende og krever mer kompetanse om farger og programvare enn å gjøre vildene til sort/hvitt.

Bildet over er jo et eksempel på rimelig rødt lys, som jeg har manipulert en del og jobbet med for å få fram bildet på en bra måte.

La oss se på noen grunnregler for å ta bilder av et band på scenen.

Hva du bør huske på

Lyset er alltid problemet, og du bør derfor ha en klar strategi på hvordan du skal løse dette problemet. Mitt tips er følgende:

Sett blenderåpningen på linsen på størst mulig blender. Det vil si lavest nummer. Har du ei svært god linse, vil dette kunne være f 2,8 for eksempel. Enkelte linser har enda større lysstyrke, de er "raskere" - men da er det ofte korte brennvidder. Men det er helt greit i små lokaler eller der du står nær bandet. 
Sett kameraet på manuelt. Størst mulig blender, og sett lukkerhastigheten på 1/125 sek om du bruker en 50mm linse. Bruker du en 200mm, bør du bruke 1/400 sek. Nå vil selvsagt mange linser ha anti-vibrasjonssystemer, slik at bildene blir skarpe med lavere lukkerhastighet. MEN - dette sanser ikke bevegelse, og musikere beveger seg.

Ta noen testbilder av bandet, av frontfigur osv, og stt ISO opp tildet som er nødvendig!

Når bildene er "greie", forandrer du ikke på innstillingene, men bruker kameraet som det da er. Noen bilder blir mørke, noen lyse, det vil variere. Men noen stiller lyset, og når de gjør scenen mørkere skal ikke vi gjøre den lysere!


Hva med bildestøy?

Nå vil mange si at "jamen, det blir støy på bildene med høy ISO". Og det er helt korrekt. Men da har vi altså et dilemma. Har du state of the art utstyr, linser til 60.000 kroner stykket og kameraer til 50.000 osv, blir dette problemet nærmest borte. Men de fleste av oss har ikke det. Dermed sitter vi med to valg:

1) mer støy
2) uskarpe bilder

Det første er å foretrekke. Lager du sort/hvitt av bildene, spiller støy liten rolle, siden det kler slike bilder uansett. Selv legger jeg ofte på "korn" slik at bildene ser ut som gammeldags film, for de av leserne som husker gamle, analoge filmer man måtte til fotografen for å fremkalle.

Også bilder som er "annerledes" kan ofte brukes. Her er bildet skutt rett mot lyskasterne, med gitaristen i silhuett i front, men det kan også fungere. 

Jeg håper dette ga et lite inntrykk av hva det vil si å ta bilder av et band på en scene. Rett nok ikke veldig dyptpløyende, med jeg var innom det viktigste.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar