torsdag 23. april 2015

Nye muligheter i Lightroom 6

Lightroom 6 (Lightroom CC) er her, og har fått en del nye muligheter, deriblant har du nå muligheten til å lage HDR-bilder og å spleise sammen panoramaer direkte i Lightroom. Dette er nok interessant for dem som kun har Lightroom, men ellers er funksjonene for dårlige etter min oppfatning.

Dette ble skjøtet sammen av 4 bilder i Lightroom, men det var null muligheter for å korrigere noe som helst, hvilket gjorde at bildet MÅTTE inn i Photoshop etterpå uanset, og Photoshop sin funksjon for å lage panoramaer er uansett bedre.

Lightroom eksporterer filene som PNG, altså Adobes format for digitalt negativ, eller "RAW" om du vil. Poenget er imidlertid at bildet jo er manipulert, og er ikke lenger noen "original på noe vis. Men ser vi bort fra det, er det enda mer skuffende at bildedataene ikke følger med i filene. For eksempel ikke data om forvrengning og feil pga linsen som benyttes. I dette tilfellet var de fire bildene skutt med en Canon 15mm Fish-Eye, og forvrengingen var derfor betydelig. Dette hadde det selvsagt vært utrolig elegant om jeg kunne rettet opp ved å benytte filteret "Adaptive Wide Angle", men det gikk helt enkelt ikke. Dataene manglet, og filteret valgte rett nok "Fish-Eye" som forvalg - men trodde tydeligvis panoramaet var et rundt bilde.

Jeg testet også en annen ny funksjon, muligheten for å lage HDR-bilder direkte i Lightroom.Igjen - mulighetene for å påvisrke prosessen, for eksempel å bestemme hvordan bevegelser i bildene skulle behandles, var etter det jeg kunne se ikke-eksisterende. Trykk på knappen og la Lightroom bestemme.

Programmet var ikke spesielt raskt, var mye dårligere enn andre programmer på markedet - også vesentlig svakere enn Photoshop sin funksjon - og er vel kun av interesse for dem som utelukkende har Lightroom.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar